Utrustning / Flugor

 /tommy2.jpg

Öring i Hedströmmen 2016-06-12.

Utrustning

Flytkraft: GL drifter med snart monterade årtullar.

Spön: Orvis Superfine #4, Sameo Classic #3 & #5, Sonik Sk3 #6/7, Scierra #6, Vision Glassic #3-4.

Rullar: Orvis, Danielsson Nymph, Sameo Lynx 4-6, 2 st Sameo Sable 1-4, Vision Koma 5/6,  Hilevel 4-6,

Linor: Orvis superfine, GL Presentation #5,Cortland Sylk WF #4, Rio Trout LT #3, Rio outbound Interm #5, Sameo Viper #5 Python #3

Kläder: Vision Kura, Scierra CC3 midje vadare med stövlar, Kinetic vadarjacka, Kinetic kängor,

Bärsystem: Vision Mini bra väska , Vision rullväska 

Kamera: Nikon D3100 objektiv 18-105, 70-300,

Bindstäd: Danica Danvise.

4 Enkla steg/tips till nybörjare ( detta skulle jag velat veta )

1, Börja med ett klass 5 spö med WF lina som jag anser är en allround klass för öring, harr och regnbåge. Köp absolut inte för billiga spö paket, ex under 1500sek. Hos diverse nät handlare finns det kanon fina paket där det ingår Rulle, Lina, spö för ca 2000 sek, se dessa paket EXp4 & Vipu hos fishline.

2. Köp tafsar med Öglesystem och knyt eventuellt på en slitbit för flugan, finns hos Mistpool

3. Flugor köper du i lösvikt eller i färdiga askar på nätet flies och flugor

4. Att tänka på är att det är Linan som är tyngden och kast längden kan du träna du upp på gräsmattan, men bäst är det vid vattnet för tänk på att fisken även står i kanten.

5. ta hjälp av oss som hållit på och viftat ett tag. Maila eller se flugfiske forum på nätet.

Lycka till och tight lines, Tommy

 

Flugbindningshörnan:

 

Flugbindnings Verkstan med Junior Hockey VM

 

Binder för tillfället upp en hel del dagslände varianter i olika storlekar och färger för säsongen. På 1a bilden är det storlek 22 olive, svarta, bruna (bindtråd) med ljusa stärtspröt och grå vinge av parapost wing material från Wittlocks sportfiske. Detta material fungerar jättebra som vingar och flytkraft på små krokstorlekar i 20-24 för dagsländor, knott, mygg och frisörmyggan. 3dje bilden är en brun (dubbing ) dagslända i storlek 18. //Tommy

          

 

 

Till säsongens dagslände fiske har jag bundit dagsländor med olika material bland annat Andre Bruns micro chenille som ger en fantastisk fluga Micro Dun. Beställ materialet här.

 

 Loctite Brush on har en pensel i korken och fungerar utmärkt till flugbindning och flugfiskeutrustning. Finns på Classe.

 

Danica Innovation camvise

 

 

Frisörmyggan

För tillfället så binder jag upp ett gäng frisörmyggan i oika färger ( olive, svart, gråa, ljusa ) i storlekarna 16-21. Jag tror mycket på denna fluga.

Flugmönster:

Krok: Gamakatsu 16-22 eller liknande

Kropp: Färg efter Bindtråd 16/0

Thorax: Dubbing i olika färger

Vingar: CDC i olika färger

Äntligen

Har jag fått tag i Peccary ( Navelsvins hår) och nu har jag bundit mina första "once and away" med detta material. Det blir en häftig och effektfull kropp när man använder detta material som "quill kropp"

 

Fjädermygg   "Once and away"

Krok: Partridge Klinkhammer X-treme #14-18 el liknande

Kropp: Peccary hår ( quill )

Bind tråd: Tunn Svart

Thorax: Svart Dubbing eller påfågelherl

Vinge: 4 st CDC naturfärg

1, Fäst in bindtråden och gör en tät bädd långt ner i krokböjen. Fäst in ett peccarystrå och linda fram mot krokögat, stanna en bit innan krokögat. 2, Fäst in en bunt med CDC-fjädrar tillsammans med ett påfågelherl eller svart dubbing 3, Linda påfågelherlet fram mot kroköglan och fäst in herlet, lämna ett par mm för vingen. 4, Flugan avslutas med att CDC-fjädrarna viks fram över påfågelherlet så att det bildas en liten ryggsköld av CDC-fibrer samtidigt som en fin vinge spretar uppåt. Det gör inget om det spretar bak lite fibrer, det gör flugan mer naturtrogen. När vingen fästs in så läggs ett par bindtrådsvarv precis i vingens under kant så att fjädrarna spretar rakt upp från kroken och inte rakt fram över kroköglan

 /dsc2588-800x533.jpg 

Fjädermyggor

saknar stickorgan och "bits" inte. De är mycket vanliga vid våra vatten och kläcker i stora mängder från tidig vår till sen höst. För fjädermyggan tar det cirka ett år att utvecklas till färdig vingad insekt. Den genomgår fyra stadier: ägg, larv, puppa och fullvuxen vingad insekt. För flugfiskaren är puppan det intressantaste stadiet.

/fjadermyggor.jpg

Fjädermyggans puppa

står på fiskens meny under hela säsongen. Med en myggpuppa i tafsspetsen är det upplagt för spänning och kamp. Men det gäller att fiska flugan rätt.

Det finns myggpuppor

som kläcker efter solnedgången, arter som kläcker sena morgontimmar och tidiga eftermiddagar. Några kläcks mer eller mindre konstant under hela dygnet. När det är dags för puppan att stiga till ytan för att kläckas har fisken chans att fånga dem på vilken nivå som helst under den livsfarliga vägen mot ytan. I ytfilmen hänger nu tusentals puppor. Ibland dröjer det flera minuter innan de får av sig "overallen" och kan lyfta som vingade myggor. Det är nu fisken - och flugfiskaren - har sin stora chans.

 

Dagsländor 

Dagsländorna har förkrympta mundelar och äter inte. Den största delen av sin livscykel lever de som larv och deras liv i utvecklat tillstånd ägnas uteslutande till fortplantningen. Arterna har smala och långsträckta kroppar med 2-3 mycket långa och ledade svansborst. De har glasklara eller mörkbrokiga vingar täckta av ett nät av ådror. Vingarna är vanligen 4 stycken, och det bakre paret är mycket mindre än det främre. Det förekommer att det bakre paret helt saknas. Dagsländor håller vingarna hopslagna uppåt när de vilar. Det finns 58 olika dagslände arter i Sverige.

 

Dagslända CDC

 Krok: Lätt o hullinglös

Kropp: Dubbing önskad färg

Vinge/Ben: CDC

Stjärt: May fly

 

 

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.